Een Youtube Kanaal voor het bedrijf

YoutubeIn mijn artikel over hosting van video’s heb ik het over waarom je zou moeten kiezen voor een Youtube Kanaal om je video’s te hosten in plaats van op een eigen server of in een cloud. Los van alle persoonlijke/zakelijke redenen om voor Youtube te kiezen, is met name vindbaarheid een belangrijk item. Ten eerste heeft Youtube wereldwijd de meeste gebruikers/bezoekers wat betreft video platformen en dat kan leiden tot traffic direct vanuit Youtube zelf. Daarnaast geeft Google Search steeds meer aandacht aan video’s als zoekresultaat en wanneer je bovenin de tab voor video’s opent open je Youtube (zo heet de tab ook voorts). Alleen door links op de pagina te klikken op “Video” krijg je meer dan alleen Youtube resultaten, hoewel ook daar Youtube voorkeur schijnt te hebben over andere websites.

Anyway, een Youtube Kanaal voor bedrijven dus. Wat zijn de standaard (lees: makkelijke) dingen die je kunt doen om een pagina ready te maken voor corporate gebruik.

Account aanmaken

De eerste stap die je maakt is het maken van een Google account. Dit kan met een eigen e-mailadres zijn of je maakt direct ook een Gmail adres aan. Ik hoop dat je al een Google account hebt, want als je bezig bent met Youtube voor een bedrijf dan heb je neem ik aan een Google account waar alles onder hangt van Google zoals Webmaster Tools, Google Analytics, Google Adwords en Google Places en Google Plus (toch?). Maak je een nieuw account aan op Youtube zelf, dan is dat een Google Plus account (heb je die ook meteen eentje).

Na het maken van een account of inloggen met je bestaande account, klik je rechtsboven op je profielfoto miniatuur en daarna op “Mijn kanaal” want die heb je nog niet als het goed is (anders open je Kanaal en sla een paar zinnen over hier). Dit is een kwestie van een paar keer klikken en je hebt een kanaal. Je merkt dus dat de account is gekoppeld aan het Kanaal, het is niet je Kanaal. Qua uitstraling wil je natuurlijk niet je privé account koppelen aan het Kanaal van je bedrijf (niet zo profi), dus het kiezen voor een “corporate account” is wel zo verstandig.

NB: Het is mogelijk dat je al een Kanaal hebt gemaakt in het verleden en die is niet gekoppeld aan een account. Zo werkte Google vroeger, ik meen dat dit nog een keer gaat veranderen in de toekomst (een profiel verplicht). Niet zeker, maar dit heeft verder geen invloed op deze post.

Instellingen

Klik op je foto bovenin en ga naar “Youtube-instellingen”. Hier heb je 6 tabs.

 • Overzicht: Vanuit hier kun je direct je profiel beheren zo ook je foto (wordt behandeld onder “Customization”). Vink advertenties uit, die wil je niet bij je corporate video’s.
 • Delen: Hier kun je Orkut, Twitter en Facebook koppelen en aangeven welke activiteiten gedeeld worden. Ik ben geen fan van automatisch updates uitwisselen over meerdere social media accounts, maar het is een optie en kan voor sommige handig zijn.
 • Privacy + E-mails + Afspelen: Niet relevant voor corporate gebruik. Instellen naar eigen voorkeur, geen invloed op het Kanaal.
 • Inkomsten genereren: Dit laat je dus natuurlijk uitstaan. Geld verdienen met Youtube kan via Adsense, maar dat is nu natuurlijk niet de bedoeling.

Customization

Klik op je foto bovenin en ga naar “Mijn kanaal” en klik linksboven op Instellingen. Nu gaan we het Kanaal visueel customizen en dat bestaat uit je profielfoto, informatie en de achtergrond. Daarnaast wil je ook alle informatie goed invullen.

Uiterlijk

De 1e tab “Uiterlijk” geeft de mogelijkheid tot een custom achtergrond. Deze afbeelding mag 1 mb groot zijn en ideale afmetingen zijn er niet maar gericht op de breedte van de pagina en de gemiddelde schermresolutie is 1690×1200 een prima formaat. De breedte van het Kanaal is 970 pixels, die ruimte laat je dus in de afbeelding wit (van top tot teen). Links en rechts daarvan komen je afbeeldingen. Producten, modellen, een grafisch design, knock yourself out. Zet de afbeelding trouwens op Scrollen anders wordt hij niet mooi getoond. Keep in mind dat je logo vaak je profielfoto is, maar deze heel erg klein op je Kanaal pagina wordt getoond. Je logo verwerken in de achtergrond afbeelding is dan ook vaak een slimme keus.

Informatie en instellingen

Je profielfoto is een minder belangrijk deel van de uitstraling van je Kanaal (je achtergrond is het échte item), maar dat maakt hem niet volkomen onbelangrijk. Ideaal formaat voor de afbeelding is 800×800 pixels zodat hij overal perfect toont. Een Profielfoto vind je niet alleen terug op Youtube, maar ook bij andere Google diensten/sites en dat gebeurt automatisch.

“Informatie” bestaat uit je Kanaal omschrijving, Labels en Kanaal-url. Je omschrijving wordt op je Kanaal aan de rechterkant getoond, vul hier een wervende omschrijving van je Kanaal en bedrijf in. Je Labels zijn als het ware Meta Keywords (waar moet je Kanaal op gevonden worden in Youtube) en je Kanaal-url is vergelijkbaar met de Facebook vanity url, ofwel de verkorte url waarmee je Kanaal direct te bezoeken is. Liefst natuurlijk www.youtube.com/naambedrijf.

Extra customization

Onhandig maar het werkt nu eenmaal zo… Keer terug naar je pagina en klik rechts op de pagina naast je Kanaal naam op “Bewerken”. Nu kun je url’s toevoegen zoals je website, Facebook of andere social media en je kunt ervoor kiezen om bepaalde informatie te verbergen zoals “Lid geworden”, “leeftijd”, “Woonplaats” en “Land”. Ook kun je hier andere Kanalen van je koppelen (vriendjes promoten vriendjes). Dit zijn dingen die je niet kan doen onder “Instellingen”, maar natuurlijk wel erg belangrijk zijn.

Final Touch

Je weet nu hoe je een Youtube Kanaal maakt en basic settings aanpast/customized om een eigen look en feel te krijgen op je Kanaal. Er zijn nog meer tips en tricks zoals het invullen van je land/woonplaats (local search!), het SEO-en van je video uploads of het verkrijgen van abonnees wat je Kanaal interessanter maakt. Ook het toevoegen van afspeellijsten is een aanrader. Google them I say en maak van je Kanaal een succes!

Reacties

 1. zegt

  Bedankt voor de informatie over YouTube.
  Ik wil graag een kanaal maken voor mijn Blog paradepaard.nl.
  Maar mijn profiel in Google is mijn eigen naam.
  Als ik klik op Mijn kanaal staat dat op mijn naam.
  Hoe kan ik een video uploaden voor mijn blog paradepaard.nl.
  Moet ik dan een nieuw kanaal aanmaken?
  gr. Yura

 2. zegt

  Een Youtube account en Google account is (tegenwoordig) hetzelfde. Dus inderdaad, als je bent ingelogd op Google voor bijvoorbeeld je Gmail en je gaat naar Youtube, dan wordt/is dat ook je Youtube account.

  Wil je voor Paradepaard.nl video’s uploaden onder een eigen kanaal/account, dan zal je een aparte account moeten aanmaken.

  Je kunt er ook voor kiezen om je prive google account en blog google account niet te scheiden van elkaar (ben jij het gezicht van je blog?). Dan upload je gewoon de video’s onder je eigen prive account. Loop wel al je settings even goed door als je dit doet, dingen als door jou bekeken video’s en subscriptions worden dan zichtbaar voor mensen die via je blog op je Youtube account komen. Kan zijn dat dit niet de bedoeling is (denk aan allerlei flauwe komische filmpjes die je bekijkt in je eigen tijd, maar die natuurlijk niet gelinkt moeten worden aan je blog video’s/kanaal).

  Je kunt overigens de naam van je kanaal maar 1x(!) instellen (zie kort stappenplan hieronder). Eenmaal ingesteld kun je dit niet meer aanpassen. Kies dus een goede naam!

  Kanaal Naam instellen
  – Ga naar Youtube en login
  – Klik rechtsboven op je profielfoto en ga naar “Mijn Kanaal”
  – Klik linksboven in de zwarte balk op “Kanaalinstellingen”
  – Ga naar de 2e tab “Informatie en instellingen”
  – Nog niet eerder je Kanaal url aangepast? Dan staat er onder de url een knopje “Bewerken”
  – Klik op bewerken, vul een kanaal naam in en opslaan

 3. Ellen zegt

  Afgezien dat je de naamgeving van een zakelijk kanaal middels Google+ kan wijzigen, wat is precies het verschil tussen een YouTube kanaal voor persoonlijk (youtube.com/user/username) en zakelijk (youtube.com/channel/…) gebruik?

  Ik heb dubbele YouTube kanalen aangemaakt en ik heb gelezen dat je deze niet kunt samenvoegen. Moet ik nu alle video’s opnieuw uploaden of is er een manier om de statistieken te bewaren?

  Alvast bedankt.

  • zegt

   Het verschil tussen een username en een channel: een user is je Google (Plus) Account en een Channel is het Youtube Kanaal dat onder die user hangt. In andere woorden, de user is eigenaar van het kanaal, niet andersom en ze zijn ook niet gelijk aan elkaar.

   Youtube kanalen samenvoegen of video’s overzetten van het ene naar het andere kanaal is onmogelijk. Zie ook de korte maar krachtige uitleg van Youtube zelf: https://support.google.com/youtube/answer/2404846?hl=nl. Statistieken behouden is dus ook helaas geen optie. Je zal de video’s moeten downloaden en opnieuw uploaden naar het andere kanaal.

 4. Jelle zegt

  Kan ik een bestaand YouTube kanaal met ziggo mail adres wijzigen in een ander mailadres van gmail? Dus het bestaande kanaal mag niet verloren gaan maar inloggen voortaan met andere google adres.

Trackbacks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *